5. Vivian | Twee spoedkeizersnedes | Een VBA2C

Vivians verhaal over vaginaal bevallen na twee keizersnedes (VBA2C)

Wat is een VBA2C

Een VBA2C staat voor Vaginal Birth After 2 Cesareans, een vaginale bevalling na twee keizersnedes. Als je de wens hebt om vaginaal te bevallen na twee keizersnedes kan je weleens op wat weerstand stuiten. Zowel van anderen als misschien wel in jezelf. Want is het verantwoord en veilig voor je kindje? Of dat zo is hangt af van verschillende factoren zoals de reden van de keizersnedes maar ook van de hoeveelheid en de kwaliteit van de informatie die je hebt over je kansen en risico’s en ook belangrijk, wat je hier zelf van vindt. Ik raad je aan om een team om je heen te verzamelen die je hierin goed kan begeleiden en ik hoop dat het ervaringsverhaal van Vivian je inspiratie geeft voor je eigen proces.

Ervaringsverhaal vaginaal bevallen na twee keizersnedes (VBA2C)

In aflevering 5 van studio VBAC hoor je Vivians verhaal over haar vaginale bevalling na twee keizersnedes VBA2C.

Beluister de aflevering via Apple Podcasts, Soundcloud of Spotify.

Shownotes

In deze aflevering van studio VBAC hoor je het verhaal van Vivian Vietje waarin zij vertelt over hoe zij na twee ongeplande keizersnedes alsnog vaginaal beviel, een VBA2C. Vivian is verloskundige, auteur van Geboorte Vol Vertrouwen en deelt haar kennis in een online bevallingscursus. Vivian is ook bekend van het instagram account @verloskundigeonline en heeft zoals je kan verwachten een enorme passie voor zwangerschap en geboorte.

Na een fijne zwangerschap loopt de geplande thuisbevalling in bad niet zoals gehoopt. Haar zoontje zit nog hoog en het persen vordert niet. Na nog een uur in het ziekenhuis te hebben geperst wordt de keuze gemaakt zoon Salomo met een keizersnede te halen. Het herstel van de keizersnede verloopt goed maar ze blikt terug op een bevalling die echt niet liep zoals ze had verwacht. Bij de keizersnede komen ze erachter dat de baby een sterrenkijker was wat een mogelijke verklaring was bij de niet vorderende uitdrijving.

De wens voor een tweede kindje kwam na ongeveer een jaar, Vivian wordt snel zwanger en bereidt zich voor op een VBAC in het ziekenhuis. Met 40.4 voelt ze aan dat de bevalling begint en ze geniet thuis van de rustige start. Ze merkt dat ze al vrij snel persdrang krijgt en als haar collega haar komt checken heeft ze alweer 8 cm ontsluiting en gaan ze naar het ziekenhuis. In de auto krijgt ze hevige persdrang maar in het ziekenhuis zien ze dat ze 7 of 8 centimeter ontsluiting heeft en dat de baby nog wel hoog staat. Dit nieuws doet haar veel maar gelukkig hervindt ze de rust. Ze heeft hele heftige persdrang maar het lijkt weer niet te vorderen en de persdrang voelt ook echt alsof ze tegen een dichte deur aan het duwen is. De gynaecoloog geeft aan dat een keizersnede echt de beste optie is en Vivian heeft ook niet meer de motivatie om hier tegenin te gaan. Gelukkig werd er toen gebruik gemaakt van een meekijkscherm en Vivian ziet haar dochter Linne geboren worden. Ze is heel blij dat het voorbij is maar dacht ook gelijk met weemoed aan dat ze dus nooit vaginaal zou bevallen. Zeker als verloskundige en met haar passie voor geboorte vond ze dat een ontzettend verdrietig idee.

Na een aantal jaar komt de wens voor een derde kindje en tijdens deze zwangerschap gaat ze bij zichzelf ten rade over wat ze met deze bevalling zou willen. Vivian onderzoekt met hulp van holistisch verloskundige Marieke Verschelling en gynaecoloog Koen Deurloo wat haar wensen zijn en komt tot de conclusie dat ze heel graag vaginaal wil bevallen. Ze wil zichzelf een zo goed mogelijke kans geven op een vaginale bevalling en gaat hard aan de slag om alle omstandigheden zowel lichamelijk en mentaal zo optimaal mogelijk te krijgen. Ook deze bevalling loopt helemaal niet zoals verwacht maar met 41.4 wordt Maas met behulp van een vacuümpomp geboren.

Het is gelukt!

Zwanger en aan het filmen voor Vivians geboortecursus Geboorte Vol Vertrouwen
, , , , , , , , , ,

Ietske Bierema

Door Ietske Bierema

Oprichter en host van studio VBAC.