8. Nora | Geplande keizersnede | VBAC | HG | Trauma | Doula

Veel vrouwen maken een grote transformatie mee tijdens of in de aanloop naar hun tweede zwangerschap, zo ook Nora.

Vaginaal bevallen na een keizersnede en het verwerken van een obstetrisch trauma

Na een traumatische ervaring met een gynaecoloog tijdens een versiepoging in haar eerste zwangerschap die eindigt in een geplande keizersnede bereidt Nora zich tijdens haar tweede zwangerschap voor op een hands-off bevalling in bad.

Nora heeft tijdens haar eerste zwangerschap HG en bekkeninstabiliteit en worstelt daarnaast ook met veel onzekere gevoelens over waar ze is in haar leven. Dit heeft invloed op haar zwangerschap en bevalling en als de baby tegen het einde van in stuit gaat liggen heeft ze veel zorgen. De versiepoging doet enorm zeer en een enorm onbeschofte gynaecoloog maakte de ervaring traumatisch. Vanaf die gebeurtenis heeft Nora continue stress en een hoge bloeddruk. Tweede kerstdag beginnen de weeën maar ze nemen tegen de ochtend weer af en uitgeput beslist Nora dat een keizersnede toch het beste is. Zoon Maarten wordt met een keizersnede geboren en Nora ervaart postpartum veel last van de wond, de bekkeninstabiliteit en de gevolgen van veel bloedverlies. De traumatische ervaring blijft ook een rol te spelen in het vroege moederschap. 

En nu houd jij je mond

zegt de gynaecoloog tegen Nora als ze tijdens de versiepoging au zegt terwijl hij trillend van de krachtsinspanning boven haar hangt.

Nora werkt hard aan zichzelf en gaat haar tweede zwangerschap heel anders in. Ze krijgt weer HG maar door goed op zichzelf te passen is het deze keer beter te doen. De wens voor een vaginale bevalling (VBAC) is groot en door samen met haar doula veel onderzoek te doen naar de VBAC maakt Nora een bevalplan waarbij zij zich gesterkt voelt in haar wens. Nora wilde graag in bad bevallen en op dat moment was het een zorgvraag buiten de richtlijnen. Door haar goede voorbereiding voelt ze zich gesterkt om te vechten voor haar wensen. Met 42 weken kiest Nora ervoor zich te laten inleiden doormiddel van het plaatsen van een ballonnetje, de bevalling verloopt goed en met haar moeder, man en doula aan haar zijde bevalt ze, onder haar voorwaarden, in bad van een gezonde dochter.

De meerwaarde van een Doula tijdens je VBAC

We bespreken ook de meerwaarde die een doula kan hebben tijdens je zwangerschap en je bevalling maar ook erna. In Nora’s geval hielp de doula haar met het ontdekken van haar wensen en het medisch onderbouwen van haar overwegingen en hielp zij Nora tijdens de bevalling herinneren om lekker te gaan douchen wat een hele positieve uitwerking had op de weeën. 

Beluister de aflevering via Apple Podcasts, Soundcloud of Spotify.

Nora en haar gezin
, , , , ,

Ietske Bierema

Door Ietske Bierema

Oprichter en host van studio VBAC.

Geef een reactie