Over Ietske

Ietske Bierema

De wens voor een VBAC was al aanwezig voordat de geplande keizersnede van mijn eerste kindje plaatsvond

Ietske Bierema – Oprichter & host studio VBAC

De persoon achter studio VBAC

Hi, ik ben Ietske Bierema, welkom bij studio VBAC! Ik woon in Utrecht met mijn partner Jochem en onze kinderen Joep en Mia.

In studio VBAC (opgericht in juni ’21) neem ik je mee in mijn VBAC journey en hoop ik je tegelijkertijd te inspireren en informeren met ervaringsverhalen en expert interviews. In oktober ’21 beviel ik van Mia en kreeg ik mijn zo gewenste VBAC. Je leest/hoort het verhaal over haar geboorte hier.

In juli ’21 ben ik begonnen aan mijn opleiding tot doula en ik heb al een bevalling mogen begeleiden.

Ik ben 33, geboren op Terschelling en heb tijdens mijn jeugd acht jaar op een eilandje in Denemarken gewoond. Ik heb International Communication and Media gestudeerd in Utrecht en ben na mijn studie in de E-commerce terecht gekomen. Mijn passie voor zwangerschap en geboorte kan ik sinds begin 2020 kwijt in de podcast ‘De Verwachting’. In De Verwachting blikken vrouwen terug op hun zwangerschap, geboorte en postpartum periode.

Mijn eerste zwangerschap

Mijn fascinatie voor zwangerschap en geboorte was heeft altijd al bestaan en ik ging vol vertrouwen in mijn lichaam en het natuurlijke geboorteproces mijn eerste zwangerschap in. De zwangerschap verliep goed en ik plande een vaginale bevalling in het geboortehuis in Utrecht totdat iets over de helft van mijn zwangerschap angst de overhand kreeg. Door een foutieve vasa previa diagnose (en vooral het gebrek aan persoonlijke begeleiding daaromheen) werd ik heel bang om het kindje te verliezen. De vasa previa (bloedvaatjes van de placenta bij de baarmoederhals) zou het onmmogelijk maken om vaginaal te bevallen omdat ik en ons kindje dan veel bloed zouden verliezen en de keizersnede zou rond mogelijk al met 36 weken gepland worden. Een paar weken later bleek er niks aan de hand te zijn. Een kleine opluchting maar de gynaecoloog wist ons toen wel te vertellen dat ons kindje in stuit lag. We kregen hier wel de keuze tussen een vaginale stuitbevalling of een keizersnede maar de angst zat te diep en ik had het gevoel alsof alles zo was gelopen omdat dit kindje niet vaginaal geboren hoorde te worden. Met 38.2 braken om 4 uur ‘s nachts mijn vliezen en onze zoon Joep werd om 10:12 via een keizersnede in het Diakonessenhuis in Utrecht geboren. Dat ik bij een eventuele volgende zwangerschap voor een vaginale bevalling wilde gaan was al duidelijk voordat de keizersnede plaats had gevonden. Het verhaal over de zwangerschap, geboorte en postpartum periode met Joep hoor je in aflevering 6 van mijn andere podcast ‘De Verwachting’. Deze is te beluisteren op Spotify, de Apple podcast app of Soundcloud.

Alhoewel ik heel positief terugkijk op de keizersnede vraag ik mij toch af of ik niet een andere keuze had gemaakt als ik een persoonlijke band en meer tijd had gehad met mijn zorgverlener. Dit idee, en de ervaringsverhalen die ik in de podcast ‘De Verwachting‘ deel inspireerden mij om de zorg tijdens mijn tweede zwangerschap heel anders aan te pakken.

Beluister De Verwachting op Spotify, Soundcloud of in de Apple Podcast app en volg mij op Instagram voor foto’s en verdere informatie over elke aflevering.

Scroll omlaag om de ( door Jessica Vink van VI Photography prachtig nabewerkte) foto’s van mijn keizersnede te zien.

Mijn VBAC journey

Mijn postpartum periode na de geboorte van Joep was niet makkelijk. Ik had jarenlang zorgvuldig mijn identiteit opgebouwd en alles wat ik dacht dat ik was, hoe ik dacht en hoe ik dingen deed was ineens anders. Het duurde zeker een jaar voordat ik mijzelf een moeder kon noemen zonder met mijn ogen te rollen. Mijn partner en ik hebben nooit de wens gehad om onze kinderen heel dicht na elkaar te krijgen en wij zijn dus ontzettend blij dat wij in oktober onze tweede verwachten. Ik wist gelijk al dat ik het deze zwangerschap anders ging aanpakken. Hoe precies? Dat hoor je binnenkort in studio VBAC.

Foto’s geboorte Joep

Nabewerkt door Jessica Vink van VI Photography
Nabewerkt door Jessica Vink van VI Photography
Nabewerkt door Jessica Vink van VI Photography

Mijn VBAC wens was al aanwezig voordat de voordat de geplande keizersnede van oudste kindje plaatsvond. Dit is het platform waar ik toen behoefte aan had.

Meer over studio VBAC

Ietske Bierema
06 13900380
studiovbac@gmail.com