T-incisie of klassieke incisie tijdens vorige sectio
Bij de klassieke incisie heb je een verticaal litteken op je buik. De keizersnede is dan via een verticale incisie plaatsgevonden die tegenwoordig alleen bij premature baby’s (voor 28 weken) plaatsvindt of in zeldzame gevallen als de baby in stuit of dwars ligt, wanneer er sprake is van placenta previa (de placenta ligt dan voor de baarmoedermond), wanneer keizersnede heel snel moet plaatsvinden of wanneer er een afwijking in de baarmoeder is.
Het risico op een ruptuur bij een klassieke incisie is tussen de 10% en 12% en het wordt vaak gezien als een contra indicatie voor een VBAC.
De incisie die 90-95% van de vrouwen heeft is een horizontale ter hoogte van de bovenkant van je slip. Het risico voor deze incisie is waarschijnlijk kleiner omdat dit stuk van de baarmoeder minder bloedvaatjes heeft wat het risico op een bloeding verkleint.
Er zijn T en J incisies maar deze zijn zeldzaam en er is hierbij geen onderzoek gedaan naar de kans op ruptuur bij een VBAC.
Om in te schatten wat jouw kans op een ruptuur is, is het goed om te weten wat voor soort incisie je hebt gekregen tijdens je keizersnede. Vaak is dit al na de keizersnede met je besproken en anders is deze informatie vaak terug te vinden in het medische verslag van je bevalling. Deze documenten zijn soms lastig te ontleden dus dit is een vraag die je bij je verloskundige of gynaecoloog kan neerleggen.
