2. Dr. J. Huirne | Gynaecoloog AMC | Niches

Moeilijker zwanger na keizersnede? Dat kan door een niche komen.

Als je de risico’s bij een keizersnede voor een eventuele volgende zwangerschap opzoekt komt er informatie naar boven over de kans op een uterusruptuur en dat het lastiger is om een tweede keizersnede uit te voeren maar er kwam laatst een artikel voorbij over dat een eerdere keizersnede in sommige gevallen ook het zwanger worden kan bemoeilijken. Het artikel ging over iets dat een niche heet en mijn gast van vandaag Judith Huirne, kan ons daar meer over vertellen. 

Dr. Huirne is gynaecoloog bij het Amsterdam UMC en doet sinds 2009 onderzoek naar gynaecologische klachten na een keizersnede veroorzaakt door een defect in de baarmoeder, een niche. In aflevering 2 van studio VBAC praten we over wat een niche is, wat symptomen zijn hoe een behandeling van een niche eruit kan zien.

Beluister de aflevering hier

Wat is een niche

Een niche (keizersnedelitteken) is een holtevormig litteken in de baarmoeder na een keizersnede. Bij een niche is de wond niet goed aan elkaar gegroeid en ontstaat er een holte in de baarmoeder waar vocht en slijm kan ophopen. 

Hoe ontstaat een niche na een keizersnede

Bij een niche is de wond niet goed aan elkaar gegroeid en ontstaat er een holte in de baarmoeder waar vocht en slijm kan ophopen. Uit onderzoek is gebleken dat een niche vaker voorkomt bij een spoedkeizersnede dan bij een geplande keizersnede.

Wat zijn symptomen van een niche

Symptomen van een niche zijn:

  • Spotting (bruin bloedverlies) tussen de menstruatie
  • Pijnlijke menstruatie 
  • Fertiliteitsproblemen

Maakt het uit hoe de keizersnede wond is gehecht

Uit onderzoek is gebleken dat dit niet het geval is. 

Hoe vaak komt een niche na een keizersnede voor

Dat is vaker dan je denkt. Bij 60% van de vrouwen is bij de vrouwen een niche te zien en bij 1 op de 4 vrouwen is een groot defect te zien. De verwachting is dat deze grote defecten ook meer klachten veroorzaken. Veel vrouwen hebben dus een niche zonder dat ze daar klachten van ervaren.

Kan je een niche herstellen

Je kan met een kijkoperatie het defect opzoeken en herstellen en wat vooralsnog goede uitkomsten heeft getoond voor de fertiliteit. Momenteel wordt na zo’n kijkoperatie een tweede keizersnede geadviseerd maar dit advies is niet op onderzoek gebaseerd maar de verwachting is dat dit advies later aangepast kan worden wanneer er meer duidelijk is over de impact van de operatie op het litteken. 

Toekomstig onderzoek moet uitwijzen wat de hersteloperatie precies kan betekenen, deze resultaten worden met een jaar of twee verwacht. 

Moet ik mij zorgen maken over een niche na een keizersnede

In principe niet maar houd de klachten gerelateerd aan een niche in je achterhoofd en vraag bij je huisarts om een verwijzing naar een gynaecoloog als jij je hierin herkent. 

Meer informatie kan je vinden op de website van het Amsterdam UMC waar ze een speciale poli hebben voor de behandeling van niches na een keizersnede.

, , ,

Ietske Bierema

Door Ietske Bierema

Oprichter en host van studio VBAC.