22. Marline | Ingeleide VBAC na geplande keizersnede

Een positief ervaringsverhaal over een ingeleide VBAC

Al vroeg tijdens de eerste zwangerschap van Marline bleek haar zoontje in stuit te liggen. Moxa therapie en een versie hebben geen effect op zijn ligging en wanneer ze zwangerschapscholestase ontwikkelt gaat het gesprek al snel over een geplande keizersnede.

Een geplande keizersnede

Op de afgesproken datum en tijd komen Marline en haar vriend naar het ziekenhuis voor de geplande keizersnede. De operatie verloopt voorspoedig en Marline kijkt enorm goed terug op de buikgeboorte van haar zoontje.

Na de positieve geboorte ervaring bleek het zoontje van Marline een infectie te hebben. De bron van de infectie is nooit achterhaald en gelukkig herstelt hij voorspoedig.

Keuze vaginale bevalling of geplande keizersnede

Bij de volgende zwangerschap moest Marline de keuze maken tussen vaginale bevalling (VBAC) of een geplande keizersnede. Ze wilde graag al rond de 20 weken zwangerschap een gesprek met de gynaecoloog over de mogelijkheden voor niet alleen de bevalling maar ook de kansen op een herhaling van de zwangerschapscholestase.

De vriend van Marline keek net als Marline zelf heel goed terug op de keizersnede ervaring en hem leek de keuze voor een geplande keizersnede het meest praktisch. Marline leek een vaginale bevalling fijner met betrekking tot het herstel.

De gesprekken gaven mij een fijn en veilig gevoel. Ik voelde mij gehoord.

In goed overleg met gynaecoloog Dr. Veerbeek van het Diakonessenziekenhuis voelde het goed om voor een vaginale bevalling te gaan maar wist ze ook goed dat ze in goede handen was mocht het door omstandigheden anders gaan.

Zwangerschapscholestase in tweede zwangerschap

Marlines waardes zijn lange tijd goed maar als ze 37 weken zwanger is gaan haar waardes ineens weer omhoog.

Marline’s gevoel geeft duidelijk aan dat het tijd is om haar dochter geboren te laten worden. Door de duidelijke afspraken die tijdens de voorgesprekken zijn vastgelegd weten de dienstdoende artsen wat Marlines wensen zijn. Als ze 37.4 is wordt een balonnetje geplaatst en ze spreken af om het stapje voor stapje te bekijken.

Een ingeleide VBAC

Omdat het Marlines eerste vaginale bevalling is heeft ze geen idee hoe ze op de stimulatie zal reageren. Ze gaat naar huis met het ingebrachte balonnetje met het advies lekker te gaan bewegen. Ze krijgt wat lichte krampen wat ze als een goed teken ziet.

Die avond wordt hun zoontje opgehaald en ze maken zich verder klaar voor de bevalling. Als Marline onder de douche staat valt het ballonnetje eruit. Blij met deze ontwikkeling gaat ze in bed liggen om te gaan slapen. Een uurtje later lijkt het ineens alsof haar vliezen zijn gebroken.

Hoe de VBAC van Marline verder verloopt hoor je in aflevering 22 van de Studio VBAC podcast!

Beluister de aflevering via Apple Podcasts, Soundcloud of Spotify. Wil je meer ervaringsverhalen of expert interviews over de VBAC, HBAC, CBAC of een keizersnede horen? Je vindt alle afleveringen van de studio VBAC podcast hier.

, , , ,

Ietske Bierema

Door Ietske Bierema

Oprichter en host van studio VBAC.

Geef een reactie