Na zo veel mooie VBAC ervaringsverhalen gedeeld te hebben kan mijn eigen verhaal natuurlijk niet achterblijven
Al voordat de geplande keizersnede van mijn zoontje Joep plaatsvond had ik een enorme wens om daarna vaginaal te bevallen, ik wilde een VBAC. Ik had mij natuurlijk mede door het maken van de podcast enorm goed voorbereid maar toen de bevalling zich eenmaal aankondigde ging ik met veel vertrouwen in het natuurlijke proces mee en liet ik los. Ik was mij er erg van bewust dat veel bevallingen niet ‘volgens het boekje’ gaan en dat dit ook echt ok was. Er bestaan nou eenmaal veel variaties van een normale bevalling. Dat ik goed voorbereid was op verschillende scenario’s was maar goed ook want wat volgde was een lange start-stop bevalling waar ik uiteindelijk echt enorm goed op terugkijk.
In deze podcast aflevering is mijn (caseload) verloskundige Jasmijn Blijenbergh-Menereis van praktijk InnerBirth te gast en samen praten wij over hoe ik mijn VBAC, de bevalling van Mia heb ervaren.

Notes: ik zeg in de podcast dat we deden alsof het een thuisbevalling was, maar dan in het ziekenhuis. Een thuisbevalling is natuurlijk niet echt te vergelijken met een bevalling in het ziekenhuis alleen al omdat een belangrijk element anders is: je bent niet thuis… Onze instelling was wel om zo het wanneer mogelijk alleen samen te doen en zonder gestoord te worden door wat kan horen bij een ziekenhuisomgeving.
Om de weeën te bevorderen gebruikten wij tijdens de bevalling verschillende tools:
– Drukpunten
– Clary sage aroma therapie
– De side lying release houding van Spinning Babies
– Dansen, zwaartekracht en beweging
Tijdens de bevalling beluisterde ik naar een aflevering van de Positive Birth Story Podcast.



