12. Sanne | Spoedkeizersnede | HBAC

In deze aflevering van studio VBAC vertelt Sanne over haar thuisbevalling na een eerdere keizersnede

thuis bevallen na een keizersnede - ervaringsverhaal

Overweeg je een thuisbevalling na een keizersnede (HBAC)? Beluister dan dit ervaringsverhaal in de studio VBAC podcast.

Sanne bereidt zich met haar caseload verloskundige voor op een thuisbevalling wanneer ze overtijd gaat en het mede door de opmerkingen van haar omgeving toch wat te heet onder haar voeten wordt. Ze wordt met een ballonnetje ingeleid waarna haar vliezen breken en de weeën beginnen. Helaas ligt de baby als een sterrenkijker, is ze niet goed ingedaald en vordert de ontsluiting niet. Uiteindelijk kiest Sanne voor een keizersnede omdat ze liever niet verdere interventies wil maar ondanks dat ze de keuze zelf maakte overviel het haar hoe snel het ging. Sanne bevalt via een keizersnede van dochter Floor. Ze kampt met een schuldgevoel en schakelt hulp in van geboortetrauma consulent Jantina van der Valk die haar in twee sessies helpt de keizersnede een plekje te geven. 

Thuisbevalling na een keizersnede (HBAC)

De tweede zwangerschap volgt en Sanne en haar vriend schakelen al vroeg in de zwangerschap een doula in (Marije van Het Moederinstinct). Ze bereidt zich voor op een thuisbevalling door veel te lezen, te mediteren en door onder andere de podcast van studio VBAC te beluisteren. Ook de mogelijkheid voor een tweede keizersnede kwam aan bod en ze bedacht de elementen die aanwezig moesten zijn zodat ze ook ok zou zijn met dat scenario. 

Ook bij deze bevalling gaat Sanne over tijd en haar doula brengt de nodige ontspanning en laat Sanne weer in haar lijf zakken wanneer de spanning toch weer wat toeneemt. Met 41.3 begon ze wat menstruatieachtige krampen te krijgen en begint ze wat slijm te verliezen. De krampen zijn goed te doen en Sanne gaat door met haar dag. Na een paar uur breken haar vliezen met een plens en nemen de weeën echt toe in kracht en duur. Daarna gaat het snel en een paar uur later bevalt Sanne, volledig in haar kracht, van dochter Jasmijn. 

HBAC - thuisbevalling na een keizersnede

Een kleine sidenote, Jasmijn (inmiddels 8 maanden oud) heeft goed door dat dit verhaal over haar gaat en kletst op de achtergrond gezellig met Sanne mee. 

Wil je meer weten over thuis bevallen na een keizersnede? Beluister dan ook de podcastaflevering met vroedvrouw Margot van Dijk.

, , , , , , ,

Ietske Bierema

Door Ietske Bierema

Oprichter en host van studio VBAC.

Geef een reactie