17. Jolien | Vroedvrouw met drie keizersnedes

Jolien is 18 jaar vroedvrouw en blikt in de studio vbac podcast terug op de spoedkeizersnede geboorte van haar eerste kind en de twee ongeplande keizersnedes die daar op volgen. Ze vertelt eerlijk en open over teleurstellingen en pijn maar ook over de persoonlijke groei, de heling die plaatsvond en het magische moment van de eerste kennismaking met je kind.

Het belang van keizersnede verhalen

Jolien deelt haar verhaal omdat ze het belangrijk vindt dat er goede verhalen verteld worden over keizersnedes, VBACs maar ook de de schaduwzijde en de pijn die erbij kan horen. Als vroedvrouw, caseload verloskundige, maar vooral vanuit haar perspectief als moeder van drie kinderen (16, 12 en 6) deelt Jolien haar drie verschillende paden naar de geboortes van haar kinderen.

Spoedkeizersnede door loslatende placenta

Jolien was twee jaar vroedvrouw toen ze zwanger werd van haar oudste kindje. Ze had de sterke wens voor een thuisbevalling in bad maar was zich bewust van dat het mogelijk anders kon lopen en wilde in dat geval graag naar het, inmiddels gesloten, Slotervaart ziekenhuis.

Vanaf 16 weken kreeg ze veel last van harde buiken waardoor ze vanaf 20 weken haar taken heeft beperkt ondersteunende taken voor extra rust. De nacht voordat ze beviel had ze een voorspellende droom dat haar kindje met een keizersnede geboren zou worden. Die ochtend realiseert ze zich dat ze het kindje bijna niet gevoeld heeft. Als de vroedvrouw langs komt hoort ze dat de hartslag van haar kindje niet is zoals die hoort en ze gaan snel naar het ziekenhuis waar ze een spoedkeizersnede uitvoeren. De placenta lijkt (deels) losgelaten te hebben en haar dochter moet na de geboorte gereanimeerd worden. De hartslag van haar dochter blijft niet zoals het hoort en het gemis van de nabijheid van haar kind uit zich in groot verdriet.

Verwerking van de spoedkeizersnede

Het snijden, de verdoving en het getrek tijdens de keizersnede voelde enorm invasief. De spanning die tijdens de keizersnede voelbaar was bleef nog lang aanwezig.

Veel buidelen en het slagen van de borstvoeding hielp bij het verwerken van de ervaring maar het bleef nog lang een traumatische ervaring voor haarzelf en haar man. Craniosacraaltherapie en een healing sessie met een keizersnede expert droegen bij aan het herstel maar het gevoel van falen, schaamte en dat ze niet echt bevallen was bleef lang.

Jolien is tot 1 februari 2024 met sabbatical. Je kan haar volgen op instagram en meer informatie over haar praktijk vind je op haar website.

Vaginaal bevallen na een spoedkeizersnede

Toen Jolien met 36 weken zwanger was het gesprek over haar bevallingsplan als een klap in haar gezicht. Er werd met een rode pen door haar plan gegaan en alles moest op voorwaarden van het ziekenhuis plaatsvinden. Bevalbad kon niet, CTG was een harde eis, er moest om de drie uur getoucheerd worden… Jolien voelde zich met de rug tegen de muur aan staan, alsof ze al met 2-0 achter stond.

Jolien gaat over tijd en had daardoor niet alleen een keizersnede in de voorgeschiedenis met een verwacht grote baby maar er was met 42 weken ook nog eens sprake van serotiniteit.

Als ze met 42 voor een hartfilmpje in het ziekenhuis is zien ze dat de hartslag ineens dipt wordt het bezoekje een opname voor een inleiding. Met weeënopwekkers wordt de bevalling in gang gezet en na vijf uur breken spontaan de vliezen. De gehoopte versnelling komt niet en de ontsluiting vordert niet. Na 8 uur weeën zonder ontsluiting ziet Jolien niet meer voor zich hoe ze vaginaal kan baren en ze kiest voor een ongeplande keizersnede. De communicatie, persoonlijke aandacht en energie van de gynaecoloog was helend.

Alsnog voelt ze dat ze haar zoon en zichzelf niet de geboorte ervaring heeft kunnen geven die ze had gewild..

Na deze geboorte maakt Jolien emotionele en spirituele groei mee, Ze is medeoprichter van de Geboortebeweging en sluit zich later aan bij Vive vroedvrouwen in Amsterdam.

Vaginaal bevallen na twee keizersnedes (VBA2C)

Bij haar derde zwangerschap kiest Jolien voor verloskundige zorg van Rebekka Visser vanwege haar visie op het samenwerken met het ziekenhuis, juist bij zorgvragen buiten de richtlijnen.
Tijdens deze zwangerschap gaan Jolien en haar man in gesprek om samen voor bepaalde keuzes te gaan en vol vertrouwen de zwangerschap in te gaan.

Tijdens dit gesprek met de gynaecoloog zit Jolien met haar man en verloskundige aan tafel en staat sterk in haar schoenen. De gynaecoloog en Jolien zitten totaal niet op een lijn maar door haar goede voorbereiding doet het haar niks.

70% procent kans op een vaginale bevalling? Ik was al voor 15% kans gegaan!

Met 42.5 krijgt Jolien weeën en na 20 uur belt ze Rebekka om te toucheren en heeft ze 3 centimeter ontsluiting maar wel hele heftige rugweeën. Douche en bad helpen niet en na 24 uur beslist ze om voor een ruggenprik naar het ziekenhuis te gaan. Na 36 uur heeft ze 4 centimeter ontsluiting maar ze blijft optimistisch. Na een bevalling van 48 uur gaat de hartslag van haar kindje omhoog (dit kan komen door koorts als gevolg van een ruggenprik) en wordt het advies gegeven om het kindje met een keizersnede geboren te laten worden. Jolien bevalt met een gentle keizersnede van haar dochter. Ze ziet haar dochter geboren worden en ze ligt gelijk op haar borst. Jolien had nog de wens voor een lotus bevalling. Dit was voor het eerst dat dit door de gynaecologen gedaan hadden en ze vonden het reuze spannend.

Het moment dat ze uit mijn buik kwam, ze haar ogen opende en dat wij elkaar aankeken, dat is zo waardevol. Zowel voor mij als voor Pippa second best. Ik had een vaginale baring zo graag willen meemaken maar ik ben zo blij met deze liefdevolle geboorte.

Drie keizersnedes: drie verschillende ervaringen

Wat maakte uiteindelijk het verschil bij Jolien? Een team die persoonlijke zorg levert en een goede voorbereiding die ervoor zorgt dat je sterk in je schoenen staat.

Twee maanden na de bevalling van haar derde kindje wordt Jolien ongepland zwanger en kiest ze voor een abortus. De abortus wordt op verzoek van Jolien met Misoprostol opgewekt en Jolien maakt een vierde geboorte thuis, met man en kinderen mee.

Beluister de aflevering via Apple Podcasts, Soundcloud of Spotify. Wil je meer ervaringsverhalen of expert interviews over de VBAC horen? Je vindt alle afleveringen van de studio VBAC podcast hier.

, , , , , , , , , ,

Ietske Bierema

Door Ietske Bierema

Oprichter en host van studio VBAC.

Geef een reactie