16. Annemieke deel 2 | CBAC door dreigende uterusruptuur

Verloskundige en VBAC mama Annemieke deelt in de podcast haar ervaringen met een ongeplande keizersnede (CBAC) vanwege een dreigende uterusruptuur

Foto door VI Photography

Een CBAC na een dreigende uterusruptuur

In aflevering 6 deelde Annemieke haar keizersnede en daaropvolgende VBAC waarbij een vermoeden op een ruptuur was. Als wij elkaar spreken is ze hoogzwanger van haar derde kindje. Nu een dik jaar later spreken wij elkaar over de bevalling van haar dochter Evi.

Ervaringsverhaal dreigende uterusruptuur na een keizersnede

In aflevering 6 van studio VBAC hoor je Annemiekes verhaal over haar vaginale bevalling na een eerdere spoedkeizersnede met 32 weken.

Vanwege de verdenking van een uterusruptuur bij haar tweede kindje gaat Annnemieke tijdens haar derde zwangerschap in gesprek met een gynaecoloog dat ze graag weer vaginaal wil bevallen. Veel onderzoek naar kansen en risico’s omtrent een vaginale bevalling na een uterusruptuur is er niet. Als een ruptuur heeft plaatsgevonden is het in de meeste gevallen zo dat men bij een volgende zwangerschap via een geplande keizersnede bevalt. De ruptuur wordt dan ook gezien als een contra-indicatie voor een vaginale bevalling.

Annemieke maakt de afweging dat het vermoeden op een ruptuur voor haar niet voldoende is om voor een geplande keizersnede te gaan en bereidt zich voor op een tweede VBAC. Het was voor haar vooral belangrijk dat de bevalling spontaan zou beginnen. De gynaecoloog gaat akkoord met haar wensen omdat er alleen een verdenking was van een ruptuur en dat deze niet was vastgesteld.

Vanwege haar medische voorgeschiedenis houdt haar eigen verloskundige praktijk en het ziekenhuis haar goed in de gaten en wanneer ze rond 36 weken een hele hoge bloeddruk krijgt.

De gynaecoloog gaat een goed gesprek aan met Annemieke. Wat ze wil en waarom wordt uitgebreid besproken, net als hoe zij en haar collega gynaecologen zich bij de situatie voelden. Ze spreken af dat de bloeddruk heel goed in de gaten gehouden moet worden en wanneer er weeën zijn, ze gelijk naar het ziekenhuis komt.

De bevalling

Met 38.6 beginnen de weeën en later die dag zetten ze door. Ze heeft een fijne bevalling in bad wanneer ze voelt dat de baby ineens veel bewegingen maakt. De hoge hartslag die wordt geregistreerd komt overeen met een baby die veel beweegt maar het is ook een van de symptomen van een uterusruptuur. De hartslag verbeterd zich na een tijdje maar blijft sub-optimaal. Als Annemieke later pijn voelt tussen de weeën door wordt het tweede symptoom van een uterusruptuur geregistreerd. De weeën voelen ook anders aan en ook al heeft ze bijna volledige ontsluiting, ze hebben niet meer de neerwaartse druk die nodig is om te persen. Een derde teken van een uterusruptuur.

Annemieke voelt dat het geen goed idee is om wat bijstimulatie toe te dienen en geeft bij haar gynaecoloog aan dat er iets mis is en dat een keizersnede nodig is.

Het toedienen van een ruggenprik gaat niet zonder slag of stoot maar gelukkig kan de operatie uiteindelijk beginnen. Bij het openen van de buik geeft de gynaecoloog aan dat de baarmoederwand zo dun is dat ze de haartjes van de baby kan zien. Het was nog niet gescheurd maar er stak een vlies uit dat heel strak stond.

Tips bij het herkennen van een uterusruptuur

Annemieke kende de symptomen van een uterusruptuur, luisterde naar haar lichaam en had een team om zich heen verzameld dat goed oplette maar vooral ook goed naar haar luisterde. Drie dingen die belangrijk zijn als je zwanger bent na een keizersnede.

Beluister de aflevering via Apple Podcasts, Soundcloud of Spotify.

Foto door VI Photography
Foto door VI Photography
Foto door VI Photography
Foto door VI Photography
, , , , , ,

Ietske Bierema

Door Ietske Bierema

Oprichter en host van studio VBAC.

Geef een reactie