18. Bea | HBAC met diabetes type 1

Omdat Bea diabetes type 1 heeft is ze al bij haar eerste zwangerschap medisch. Ze neemt ons in dit ervaringsverhaal mee in hoe ze de ingeleide bevalling van haar oudste dochter heeft ervaren en hoe ze naar haar HBAC (thuisbevalling na een keizersnede) heeft gewerkt. Heb jij dus de wens voor een vaginale bevalling na een eerdere keizersnede, of zelfs een HBAC met diabetes type 1? Luister dan snel naar dit ervaringsverhaal.

Zwanger met diabetes type 1

Als je diabetes type 1 hebt en zwanger wordt ben je gelijk medisch. Er is een verhoogde kans op zwangerschapsvergiftiging en macrosomie. Ondanks dat de waarden van Bea tijdens de stabiel blijven en dat het kindje gewoon volgens de curve meet wordt het dringende advies gegeven om met 38.5 ingeleid te worden.

Keizersnede na een ingeleide bevalling

Bea had nog geen ontsluiting, de baby was nog niet ingedaald en en haar baarmoederhals was nog niet verweekt toen de bevalling werd ingeleid. Na drie dagen proberen om de bevalling op te wekken zien ze dat de baby niet meer goed reageert. Als de arts de optie geeft om het de volgende dag weer te proberen of binnen een uur een gezond kindje op haar borst te krijgen door middel van een keizersnede.

Voorbereiden op je HBAC

Toen Bea tijdens haar volgende zwangerschap een verloskundige vond die haar zwangerschap en niet haar diabetes centraal zette borrelde de wens voor een HBAC omhoog. In goed overleg met haar caseload verloskundige Judith van praktijk Evita besluit ze om in dialoog met de gynacoloog haar eigen keuzes te maken.

HBAC met diabetes type 1

Zoals zo vaak loopt de bevalling helemaal anders dan verwacht. De wee├źn beginnen vanzelf maar omdat ze zich niet ontwikkelen zoals verwacht en het echt enorm intens aanvoelt terwijl ze denkt dat ze nog niet zo ver is wil Bea bijna naar het ziekenhuis voor pijnbestrijding. Bij het toucheren is Bea al vol in de actieve fase. Waar ze dacht dat het minstens nog een dag zou duren bleek ze al veel verder te zijn. Ze ontspant en komt tot rust in het bevalbad. Terwijl ze in bad zit breken haar vliezen en ze zien dat de baby in het vruchtwater heeft gepoept. Bea voelt dat het sneller zou gaan als ze gaat staan en al snel wordt haar tweede dochter geboren.

Hopelijk inspireert dit ervaringsverhaal je als je ook de wens hebt voor een HBAC met diabates type 1.

Benieuwd naar andere verhalen over thuis bevallen na een keizersnede? Je vindt alle HBAC ervaringsverhalen of HBAC gerelateerde expert interviews via de onderstaande HBAC tag. Je vidt hier onder andere het interview met Vroedvrouw Margot van Dijk over de HBAC.

, , , , , , , , , ,

Ietske Bierema

Door Ietske Bierema

Oprichter en host van studio VBAC.

Geef een reactie