19. Els | HBAC in Zweden na twee VBACs in het ziekenhuis

Tijdens een nagesprek benoemt een zorgverlener dat het eigenlijk best vreemd was dat Els medisch blijft, ook al is het negen jaar geleden dat ze met een ongeplande keizersnede was bevallen en is ze sindsdien twee keer vaginaal bevallen. Die opmerking, en het gevoel dat ze in het ziekenhuis toch beperkt was in haar bewegingsvrijheid en het volgen van haar gevoel plantte het zaadje van een thuisbevalling, een HBAC. Dat Els met haar gezin tijdens haar vierde zwangerschap naar Zweden verhuist houdt hen niet tegen. In dit ervaringsverhaal hoor je Els vertellen over haar hands-off HBAC met een Zweedse caseload verloskundige.

Vaginaal bevallen na een keizersnede

Waar Els en haar partner na een fijne zwangerschap droomden van een thuisbevalling liep de geboorte van hun eerste kindje anders. Vanwege een niet vorderende uitdrijving werd ze na een uur persen overgedragen naar het ziekenhuis waar uiteindelijk na diverse pogingen om het kindje vaginaal ter wereld te brengen werd geadviseerd om over te gaan tot een keizersnede.

Els voelde sterk dat het goed bleef gaan met haar zoontje en hij kwam ook met een Apgar score van 9 ter wereld.

Al gelijk bij de 6 weken check vroeg Els bij de Gynaecoloog naar de mogelijkheden voor vaginaal bevallen na een keizersnede.

VBAC in het ziekenhuis

De bevalling van haar tweede kindje werd begeleid door een team waarvan een deel ook bij haar eerste bevalling aanwezig was. Dit was erg waardevol want bij de persfase, waar de twijfels de kop opstaken, wist haar team Els te motiveren dat ze echt goed bezig was. En dat was echt het geval, na een kwartier persen beviel ze van har tweede zoon.

Ook voor haar derde bevalling koos Els voor het ziekenhuis en ook deze geboorte verliep voorspoedig.

Een HBAC in Zweden

Tijdens een nagesprek bij haar ziekenhuis in Amersfoort benoemde een zorgverlener dat het eigenlijk best vreemd was dat ze medisch bleef ook al was de keizersnede 9 jaar geleden en was ze daarna twee keer vaginaal bevallen. Dat, en het gevoel dat ze in het ziekenhuis toch wat beperkt was in haar bewegingsvrijheid en het volgen van haar gevoel plantte het zaadje van een thuisbevalling, een HBAC.

Eenmaal in Zweden vindt Els een caseload verloskundige die haar, ondanks dat ze twee uur bij haar vandaan woonde, aannam als cliënte.

De bevalling begint met gebroken vliezen maar het duurde even voordat Els weeën krijgt. De ruimte die ze wenste is geheel aanwezig. Zij heeft de regie en volgt haar lijf in elke fase van de bevalling. Dochter Indah, haar vierde kindje wordt thuis, in bad geboren.

Beluister de aflevering via Apple Podcasts, Soundcloud of Spotify. Wil je meer ervaringsverhalen of expert interviews over de VBAC of de HBAC horen? Je vindt alle afleveringen van de studio VBAC podcast hier.

, , , , , , , ,

Ietske Bierema

Door Ietske Bierema

Oprichter en host van studio VBAC.

Geef een reactie