15. Anne | Vaginale bevalling na twee ongeplande keizersnedes (VBA2C)

Anne deelt in deze podcast aflevering van studio VBAC haar VBA2C journey

Een van de onderwerpen waar ik vaak vragen over krijg is de VBA2C, de vaginale bevalling na twee keizersnedes. Veel zwangeren denken dat het na twee keizersnedes in de voorgeschiedenis je automatisch bij een volgende zwangerschap een geplande keizersnede krijgt. De statistieken en de richtlijnen daarbij zijn echter anders dan de reputatie van een VBA2C, doet verwachten. Het risico op een ruptuur gaat van gemiddeld 0.8% naar 1.4% en twee keizersnedes in de voorgeschiedenis is dan volgens het protocol ook geen contra-indicatie voor een vaginale bevalling. 

In aflevering 5 van de studio VBAC podcast hoorde je al het ervaringsverhaal van Vivian of haar vaginale bevalling na twee ongeplande keizersnedes en ik vond het hoog tijd voor een tweede aflevering over dit onderwerp. 

Mijn gast Anne is doula bij Doula Natuurlijk en ervaringsdeskundige op dit gebied en deelt in aflevering 15 haar VBA2C journey.

Lange bevalling van een sterrenkijker

Als Anne zwanger is van haar eerste kindje voelt ze zich goed voorbereid op een mooie thuisbevalling. De bevalling eindigt echter in een ongeplande keizersnede door niet vorderende ontsluiting. Na een bevalling van meer dan 24 uur blijft Anne lang op 9 centimeter ontsluiting zitten en wordt er overgegaan op een ongeplande keizersnede. Dat ze ineens persweeën krijgt maakt helaas geen verschil. Tijdens de keizersnede wordt duidelijk dat de baby een sterrenkijker is wat de lange bevalling kan verklaren.

Tijdens haar tweede bevalling (een VBAC) is Anne er zich van bewust dat een lange bevalling weer een optie is. De ruggenprik geeft verlichting maar is zo sterk dat als ze 10 centimeter ontsluiting heeft ze de weeën niet kan voelen en niet effectief kan persen. Haar kindje zit nog hoog en er lijkt geen vordering te zijn waardoor er wordt overgegaan op een keizersnede.

VBA2C, een vaginale bevalling na twee keizersnedes

Dat een vaginale bevalling na twee keizersnedes niet altijd vanzelfsprekend is, is Anne zich niet van bewust als ze zwanger is van haar derde kindje. Bij het ziekenhuis waar haar twee oudste kindjes zijn geboren waren ze niet fan van het het idee van een VBA2C maar bij de poli op maat bij het Radboud UMC vonden ze de vraag helemaal zo gek nog niet. Ze gingen het gesprek met Anne en har partner aan over risico’s en slagingskansen zodat zij zelf een goede, weloverwogen keuze konden maken.

Ter voorbereiding van de bevalling ging Anne goed gaan nadenken hoe het bij haar eerste twee bevallingen ging en hoe het kwam dat het toch niet lukte om vaginaal te baren. Anne en haar partner zijn een Hypnobirthing cursus gaan doen en ze zorgden ervoor dat ze beide bij deze baring steviger in hun schoenen zouden staan.

Als de bevalling zich aankondigt gaat het heel anders dan bij haar vorige twee baringen. Er zit een mooi, hoog tempo in en terwijl ze in het ziekenhuis niet gelijk door hebben hoe snel het gaat ziet Anne gelijk in dat dit veel sneller ging dan ze gewend was.

Het gaat gewoon lukken

Het bad geeft de gewenste verlichting en al snel kon ze gaan persen. Ze filtert de goedbedoelde coaching hoe te persen en gebruikt de tips die ze nodig heeft om haar kindje ter wereld te brengen.

, , , , , , , ,

Ietske Bierema

Door Ietske Bierema

Oprichter en host van studio VBAC.

Geef een reactie